Rob to, čo ťa baví a to, čo robíš, rob poriadne.

Kúpa a príprava čaju

20. září 2008 v 22:18 | Nataliik |  Všetko o čaji
Pri kúpe čaju platí:
Čím väčšie lístky, tým kvalitnejší čaj. Ďalej: Sypaný čaj je kvalitnejší ako vrecúškový. A po tretie: Lepšie je zájsť do špecializovaných obchodov alebo čajovní, kde vám poradia, ako kupovať v supermarkete.
Pri príprave čaju si zapamätajte:
Jedna čajová lyžička alebo vrecúško stačia na 1,5 dl šálku. Zatiaľ čo čierny čaj sa prelieva vriacou vodou, zelený či polofermentovaný čaj oulong sa najčastejšie zalievajú 80-stupňovou vodou, ktorá predtým zovrela. Nikdy ich nezalievajme vriacou vodou, lebo zničíme ich vôňu a chuť! Nelúhujme dlhšie ako 3 až 5 minút! Nepoužívajme kovové nádoby! Labužníci pijú čaj zásadne bez cukru. Aj bez mlieka. Nech si Angličania hovoria, čo chcú.
Čaj je výborný stimulant pre obsah kofeínu. Obsah kofeínu nie je vysoký - 10 až 50 mg kofeínu v šálke - v porovnaní s kávou však povzbudzuje na dlhší čas. Tonizačné pôsobenie trvá 5 až 6 hodín. Špeciálne čaj maté z Južnej Ameriky, ktorý obsahuje kofeín v kombinácii s ďalšími povzbudzujúcimi látkami, vás ,,nakopne" lepšie ako káva či iné čaje. Ak však, naopak, nijaký kofeín v čaji nechcete, kúpte si rooibos z lístkov juhoafrického kra, hovorí sa mu aj čaj-nečaj. Môžu ho bezstarostne piť aj malé deti. Množstvo kofeínu možno znížiť aj tým, že čajový výluh po pol minúte vylejete a čaj zalejete ešte raz. Alebo doň pridajte mlieko.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Chutí vám čaj??

Áno ale nepijem ho často 38.5% (10)
Nie nechutí 19.2% (5)
Áno pijem ho často 42.3% (11)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama